5. Оформлення спадщини після осіб, які проживали та померли на неконтрольованій території або були зареєстровані, як внутрішньо переміщені особи

   В зв’язку із проведенням АТО у жителів Донецької області виникає багато питань, повязаних із оформленням  спадщини після осіб, які проживали та померли на тимчасово неконтрольованій території або були зареєстровані, як внутрішньо переміщені особи.

 

   У зв’язку із ситуацією, яка склалася на сході України, наявністю тимчасово неконтрольованої території, проведенням антитерористичної операції виникає чимало проблемних питань при відкритті спадщини та оформленні спадкових прав.

   Відповідно до ст. 1221 Цивільного кодексу України місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця (померлого), а в окремих випадках, якщо місце проживання спадкодавця невідоме — місцезнаходження його нерухомого майна, або основної його частини. Чимало людей,  залишилося на тимчасово неконтрольованій території, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження. Відсутній доступ у приватних нотаріусів до електронних реєстрів інформаційної системи Міністерства юстиції України, унеможливлює оформлення спадкових прав та видачу свідоцтва про право на спадщину за українськими законами на такій території. На виконання наказу Головного управління юстиції у донецькій області від 18.11.2014 №69/2 «Про переміщення Головного та територіальних управлінь юстиції, відділів державної виконавчої служби, відділів державної реєстрації актів цивільного стану, державних нотаріальних контор» з тимчасово неконтрольованої території, державні нотаріальні контори були перереєстровані на територію, підконтрольну українській владі, але фактично перемістилися та виконують свої обов’язки не всі перереєстровані держнотконтори.

   Для реалізації громадянами своїх прав на спадкування Верховною Радою України було прийнято Закон України від 12.02.2015 №189-VIII  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо  забезпечення реалізації права на спадкування», який набрав чинності 04.03.2015 (далі Закон №189-VIII), відповідно до якого внесені зміни до Цивільного кодексу України, Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції».

   Вищевказаним законом №189-VIII Закон України  «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» доповнено ст. 91 «Забезпечення реалізації права на спадкування», якою передбачено, що у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця є населений пункт, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, затверджений рішенням Кабінету Міністрів України, місцем відкриття спадщини є місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні спадкового майна, або вимог кредиторів.

   Тому, відповідно до внесених змін, якщо останнім місцем проживання спадкодавця є територія, де органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження або якщо його місце проживання невідомо, а нерухоме майно померлого чи основна його частина знаходиться на такій територій, то місцем відкриття спадщини є місце подання (державному або приватному нотаріусу в будь-якому населеному пункті на території, підконтрольній українській владі в межах України) першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна.

    В разі, якщо особа, яка померла, була зареєстрована, як внутрішньо переміщена особа на території, підконтрольній українській владі, право на спадщину оформлюється за правилами, встановленими Цивільним кодексом України, тобто без урахування вимог ст. 91 Закон України  «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції». В такому випадку останнім місцем проживання спадкодавця вважається місце реєстрації, як внутрішньо переміщеної особи, що підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

   Факт смерті повинен бути підтверджений свідоцтвом про смерть, виданим відповідним органом на території, підконтрольній українській владі.

 

 

 

Відділ з питань нотаріатуГоловного територіального

управління юстиції у Донецькій області

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх