129. МІН’ЮСТ ПРЕЗЕНТУВАВ ВИПУСК ТЕЛЕПРОГРАМИ «Я МАЮ ПРАВО!» НА ТЕМУ «ВИЗНАННЯ БАТЬКІВСТВА»

   Міністерство юстиції України підготувало другий випуск програми «Я МАЮ ПРАВО!» на тему «Визнання батьківства». Відеоматеріал створений за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який реалізується   Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром надання правової допомоги та фінансується Урядом Канади.

   «Я МАЮ ПРАВО!» – загальнонаціональний правопросвітницький ТВ проект, спрямований на підвищення рівня правової обізнаності громадян.
   В другому випуску програми роз’яснюється, що потрібно робити та куди звертатися для визнання батьківства.
   Зокрема, громадяни можуть скористатися первинною та вторинною правовою допомогою у центрах та бюро безоплатної правової допомоги. Первинну допомогу (консультації, надання інформації) можуть отримати усі особи, які перебувають під юрисдикцією України. Скористатися вторинною безоплатною правовою допомогою (захист і представництво у суді, допомога у складенні документів процесуального характеру) можуть найбільш вразливі, соціально незахищені, верстви населення — незаміжні громадяни, учасники АТО та ветерани війни, внутрішньо переміщені особи, малозабезпечені діти, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи, які постраждали від домашнього насильства.
   Визнання батьківства відбувається наступним чином.

   1) Якщо батьки не перебувають у шлюбі, достатньо спільної заяви батька і матері про визнання батьківства.

   2) Якщо мати дитини не перебуває у шлюбі, а заява про визнання батьківства відсутня, прізвище та громадянство батька дитини визначається за прізвищем та громадянством матері, а власне ім’я та по батькові дитини зазначається за вказівкою матері. Якщо відомості про батька записані саме у такому порядку, для визначення походження дитини від батька потрібно подати  позовну заяву про визнання батьківства до суду.
   У позовній заяві потрібно зазначити: а) фактичні дані про дитину; б) будь-які відомості, які зможуть засвідчити походження дитини від батька. До заяви додаються необхідні докази, а також документи, що підтверджують сплату судового збору або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.
   Позов про визнання дитини може пред’явити мати дитини; опікун; піклувальник; особа, яка утримує та виховує дитину; сама дитина, якщо вона досягла 18 років; особа, яка вважає себе батьком дитини.
   Одним з доказів батьківства є результат судово-біологічної (судово-генетичної) експертизи. Спеціалісти радять проводити таку експертизу лише у сертифікованих лабораторіях. В іншому випадку суд може не взяти результат експертизи до уваги.
   На підставі рішення суду орган РАЦС вносить зміни до актового запису про народження — змінює інформацію про батька — і видає нове свідоцтво про народження дитини.

   Захищай свої права разом з Мін’юстом!

   Інформер: https://youtu.be/4n2n2KYrRXc

   Програма: https://youtu.be/EHzPFeR3M8M

  Джерело: https://minjust.gov.ua/news/ministry/minyust-prezentuvav-drugiy-vipusk-teleprogrami-ya-mayu-pravo-na-temu-viznannya-batkivstva

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх