153. Як змінити місце голосування?

   Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території України, а також внутрішньо переміщені особи мають право реалізувати своє право голосу на виборах Президента України шляхом зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

   Якщо у зв’язку з навчанням, роботою, виїздом за кордон чи іншими подіями виборець не може проголосувати на виборах Президента України за зареєстрованим місцем проживання, він може тимчасово (на період їх проведення) змінити місце голосування.

   Для зміни місця голосування потрібно до 25 березня особисто звернутися до органу ведення Реєстру виборців та подати заяву про тимчасову зміну місця голосування.

   При поданні заяви громадянин пред’являє документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України, — паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України (якщо особа нещодавно набула громадянства України). Для громадян України — військовослужбовців документом, який пред’являється органу ведення    Реєстру, також може бути посвідчення військовослужбовця або військовий квиток.

   До заяви додаються документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси.

   До таких документів можна віднести довідку з місця навчання або роботи, посвідчення про відрядження, проїзні документи,  договір оренди житла тощо.

   Виборці, адреса яких знаходиться на території окремих районів Донецької та Луганської областей та Автономної республіки Крим — можуть не подавати документи, які підтверджують необхідність зміни місця голосування.

   У випадку звернення до органу ведення Реєстру виборця, в якого немає зареєстрованого місця проживання, йому пропонується визначити свою виборчу адресу за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб.

   У разі призначення повторного голосування,  виборцям, які перебуватимуть не за своєю виборчою адресою та бажатимуть проголосувати, потрібно повторно не пізніше ніж за 5 днів до дня повторного голосування звернутися до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців щодо тимчасової зміни місця голосування.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх