155. Як взяти участь у роботі виборчих комісій?

Відповідно до Закону України «Про вибори Президента України» дільнична виборча комісія утворюється відповідною окружною виборчою комісією не пізніш як за 18 днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше 9 осіб.

Форма подання до складу дільничної виборчої комісії затверджується Центральною виборчою комісією не пізніше ніж за 70 днів до дня виборів.

У поданні зазначаються: прізвище, ім’я та по батькові особи, дата народження, громадянство, місце проживання, контактні телефони, володіння державною мовою, освіта, місце роботи та займана посада особи, наявність досвіду щодо участі в роботі виборчих комісій, відомості про відсутність у особи судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, яка не погашена або не знята у встановленому законом порядку.

До подання додаються ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України, а також заява про згоду на участь у роботі виборчої комісії, згода виконувати посадові обов’язки голови, заступника голови або секретаря виборчої комісії.

До складу лише однієї дільничної виборчої комісії можуть входити громадяни України, які мають право голосу. До складу дільничної виборчої комісії не можуть входити: кандидати на пост Президента України, їх уповноважені представники, довірені особи, посадові та службові особи органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також громадяни, які утримуються в установах виконання покарань і слідчих ізоляторах або мають судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, злочину проти виборчих прав громадян чи корупційного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку.

У разі якщо одночасно з виборами Президента України проводяться інші вибори, до складу дільничної виборчої комісії не можуть входити кандидати, які балотуються на цих виборах, їх довірені особи, уповноважені особи партій — суб’єктів відповідних виборчих процесів, офіційні спостерігачі.

Рішення про утворення дільничної виборчої комісії та про її склад, а також рішення про зміни в її складі, прийняті відповідно до вимог Закону України «Про вибори Президента України» підлягають оприлюдненню в засобах масової інформації у відповідному регіоні не пізніш як на 3 день з дня їх прийняття.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх