156. Що робити у разі виявлення порушень під час голосування

   В разі, якщо Ви виявили порушення під час голосування — Ви маєте право звернутись зі скаргою до: голови виборчої комісії, представника Національної поліції, який буде чергувати на виборчій дільниці, офіційних спостерігачів, які забезпечують прозорість проведення виборів та дотримання законодавства під час голосування.

   Найбільш поширеними порушеннями під час проведення  голосування є:

   -   видача бюлетеня для голосування особі без документа, який підтверджує громадянство України;

   -   демонстрація заповненого виборчого бюлетеня стороннім особам;

   -   винесення бюлетеня за межі виборчої дільниці;

   -   фото-, видео- зйомка заповнених виборчих бюлетенів;

   -   голосування більш ніж один раз;

   -   отримання виборчого бюлетеня від іншої особи, крім уповноваженого члена комісії, який видає бюлетень.

   За такі порушення накладається на виборця штраф від 1700 до 5100 гривень або виправні роботи до 2 років або обмеження волі до 3 років.

   За пропозицію, обіцянку, надання виборцю коштів, іншого майна, переваг, пільг, нематеріальних активів за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією права голосу, а також прийняття такої обіцянки, пропозиції виборцем, одержання ним вигоди або за передачу виборчого бюлетеня сторонній особі передбачений штраф від 1700 до 5100 гривень або виправні роботи до 2 років або обмеження волі до 2 років.

   За пошкодження виборчих скриньок передбачено позбавлення волі від 5до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю від 1до 3 років.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх