161. Реєстрація новонародженої дитини

         Що потрібно знати при здійсненні реєстрації новонародженої дитини?

    Державна реєстрація народження дитини проводиться з одночасним визначенням її походження та присвоєнням їй прізвища, власного імені та по батькові. 
    Реєстрацію народження проводять відділи державної реєстрації актів цивільного стану, а також виконавчі органи сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад. 

   Реєстрація народження дитини провадиться за місцем народження дитини або за місцем проживання її батьків чи одного з них, а в разі смерті батьків або неможливості для них з інших причин зареєструвати народження — за заявою родичів, інших осіб або адміністрації лікувального закладу, в якому перебувала мати під час народження дитини.

   Батьки дитини зобов’язані зареєструвати народження дитини не пізніше одного місяця з дня її народження, у разі невиконання цього обов’язку в установлений строк на батьків складається протокол про адміністративне правопорушення.
    Підставою для проведення державної реєстрації народження є:

   - медичне свідоцтво про народження, видане закладом охорони здоров’я, де приймалися пологи;

   - довідка про перебування дитини під наглядом лікувального закладу;

   - висновок про підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров’я.

   У разі відсутності документа закладу охорони здоров’я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації народження є рішення суду про встановлення факту народження.        

   Походження дитини – це визначення, хто є її батьками. Загальними підставами виникнення прав та обов’язків матері, батька та дитини є, по-перше, походження дитини, тобто наявність кровного споріднення між нею та матір’ю, батьком, а по-друге – реєстрація цього походження у порядку, встановленому   законом.

   Походження від матері визначається на підставі медичного документа закладу охорони здоров’я, а від батька – на підставі свідоцтва про шлюб. Якщо батьки не перебувають у шлюбі – потрібна або письмова заява обох батьків про визнання батьківства, або рішення суду.

   Якщо жінка не перебуває у шлюбі, і немає спільної заяви про визнання батьківства, тоді дитині записують прізвище і громадянство матері, а ім’я і по батькові жінка обирає сама.

Які документи необхідно подати для реєстрації народження?
   Разом із заявою про державну реєстрацію потрібно подати такі документи:
   - паспорт заявника, якщо заявниками є не її батьки;
   - документ, який підтверджує факт народження – медичний документ, виданий закладом охорони здоров’я (медичне свідоцтво про народження);
   - паспорти батьків або одного з них;

   - документ, що підтверджує походження дитини від батька (свідоцтво про шлюб або спільна заява матері та батька дитини або заява матері).
   Саме при державній реєстрації дитині присвоюють власне ім’я, прізвище та по батькові.
   Якщо батьки мають спільне прізвище, то це прізвище присвоюється і дітям. Якщо батьки мають різні прізвища, то прізвище дитині присвоюється за їх згодою. Також дитині можна дати подвійне прізвище. Спірні питання вирішують або органи опіки, або суд.

   Власне ім’я дитини визначається за згодою батьків. Дитина може мати не більше двох імен – хіба це звичай національної меншини, до якої належать батько чи матір.

   По батькові присвоюється за власним іменем батька. Якщо батько має подвійне ім’я, то по батькові дитині присвоюється за одним із них. На прохання батьків по батькові може також утворюватися згідно з національними традиціями або взагалі не присвоюватися.

   Якщо батьківство дитини не визнано, по батькові визначається за іменем особи, яку мати дитини записала її батьком.

   Реєстрація народження засвідчується свідоцтвом про народження.

   Також, заяву про державну реєстрацію народження дитини батьки можуть подати безпосередньо у закладах охорони здоров’я де народилася дитина. Інформація про пологові будинки Донецької області, в яких можна отримати свідоцтво про народження дитини, розміщена на офіційному  веб-сайті Міністерства юстиції України.

   Водночас із заявою на державну реєстрацію народження у пологовому будинку або у відділі державної реєстрації актів цивільного стану батьки можуть подати документи на реєстрацію місце проживання своєї новонародженої дитини.

 

 

Відділ державної реєстрації актів цивільного

стану Управління державної реєстрації

Головного територіального управління

юстиції у Донецькій області 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх