189. Підстави та порядок зняття арешту з майна

   Статтею 10 Закону України «Про виконавче провадження» визначені заходи примусового виконання рішень, зокрема звернення стягнення майно боржника, тобто арешт майна. Арешт на майно накладається не пізніше наступного робочого дня після його виявлення.

   Значна кількість звернень, що надходить до відповідного відділу державної виконавчої служби або до вищого органу (Управління) стосується порядку та підстав зняття арешту з майна боржників, виконавчі провадження відносно яких виконувались на території проведення ООС. На думку громадян (боржників), якщо матеріали виконавчих проваджень з об’єктивних причин залишені на території непідконтрольній українській владі території, останні автоматично звільняються від сплати боргів, а арешти підлягають скасуванню.

   Законодавством встановлений вичерпний порядок зняття арешту з майна. Відтак, підставою для зняття арешту з усього майна (коштів) боржника є надходження на рахунок органу державної виконавчої служби суми коштів, необхідної для задоволення вимог усіх стягувачів, стягнення виконавчого збору, витрат виконавчого провадження та штрафів, тобто, погашення боргів у повному обсязі. У всіх інших випадках арешт може бути знятий лише за рішенням суду.

Якщо особа, яка вважає, що майно, на яке накладено арешт, належить їй, а не боржникові, може звернутися до відповідного суду з позовом про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту. За результатами розгляду такого позову, суд виносить відповідну ухвалу, яка є негайною до виконання.

   Після набрання законної сили судовим рішенням про зняття арешту з майна боржника, арешт з такого майна знімається згідно з постановою виконавця не пізніше наступного дня, коли йому стало відомо про такі обставини.

Для отримання інформації щодо наявних боргів, обтяжень майна, громадянину достатньо звернутись з заявою до відділу державної виконавчої служби за місцем мешкання або до Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області.  

   Актуальна інформація про адреси відділів державної виконавчої служби у Донецькій області розміщена на Офіційному сайті Головного територіального управління юстиції у Донецькій області також, можливо звернутись за телефонами гарячої лінії Управління: (06264) 42-360, (073) 016-07-00.

 

 

 

Заступник начальника Управління – начальник відділу організації та контролю за виконанням рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області Бутко Олексій Віталійович

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх