165. Що таке безоплатна правова допомога та як її отримати в Україні?

   Безоплатна правова допомога — правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел. Вона є реальним способом захисту прав людини у цивілізованому світі.  Включає у себе безоплатну первинну та безоплатну вторинну правову допомогу.

   Безоплатна первинна правова допомога охоплює такі види правових послуг, як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

   Право на безоплатну первинну правову допомогу згідно з Конституцією України та Законом України «Про безоплатну правову допомогу» мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України.

 

   Вторинна безоплатна правова допомога включає захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру.

   Право на безоплатну вторинну правову допомогу мають такі категорії осіб, якщо їхній середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму; усі діти; внутрішньо переміщені особи; особи, до яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт; особи, які відповідно до положень кримінального процесуального законодавства вважаються затриманими; особи, стосовно яких обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою; особи, на яких поширюється дія Закону України »Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту»; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України »Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;  особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань; особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи; особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку; особи, реабілітовані відповідно до законодавства України; особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі (на всі види правових послуг).

   В Донецькій області працює 2 місцевих центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

   в Краматорську  - вулиця Академічна, 20;

в Маріуполі — вул. Харлампієвська, 15.

 

   Місцеві центри надають вторинну правову допомогу.

   Центри фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, інших не заборонених законодавством джерел.

 

   Створені бюро правової допомоги, які є самостійним відділом місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. В цих бюро кожен може отримати правову інформацію, консультації і роз’яснення з правових питань, отримати допомогу в складанні заяв, скарг, інших документів правового характеру.

- м. Добропілля, вул. Незалежна, 35;

- м. Дружківка, вул. Олега Кошового 27;

- м. Бахмут, вул. Василя Першина, 11;

- м. Костянтинівка, вул. Театральна, 5;

- м. Лиман, вул. Пушкіна 12б;

- м. Слов’янськ, вул. Університетська, 47;

- м. Торецьк, вул. Героїв праці, 3;

- м. Авдіївка, вул. Молодіжна, 1;

- смт. Олександрівка, вул. Самарська, 5;

- м. Волноваха, вул. Центральна, 43;

- м. Вугледар, вул. Трифонова,буд.22;

- м. Курахове, пр-т Соборний, 4;

- смт. Нікольське, вул. Свободи, 87;

- м. Покровськ, вул. Європейська, 49, 2-й поверх;

- м. Селидове, вул. Карла  Маркса, 41- а;

- смт. Велика Новосілка, вул. Пушкіна, 36;

- смт. Мангуш, пр. Миру, 70. 

 

   Веб-сайт Координаційного центру з надання правової допомоги: www.legalaid.gov.ua

   Єдиний контакт-центр: 0-800-213-103.

   Для отримання допомоги заявник (або представник) може звернутися до Маріупольського або Краматорського місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, тел. 0-800-213-103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні.

   Також отримати правову допомогу можна, особисто звернувшись до найближчого центру з надання безоплатної правової допомоги або бюро правової допомоги.

 

 

Головне територіальне управління юстиції у Донецькій області

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх