29. Пілот «Шлюб за добу»

   Відповідно до Сімейного кодексу України шлюб реєструється після спливу місячного строку від дня подання нареченими заяви про державну реєстрацію шлюбу.  З метою апробації європейських стандартів у сфері державної реєстрації актів цивільного стану, спрямованих на створення сприятливих умов для отримання фізичними особами адміністративних послуг у зазначеній сфері, Кабінетом Міністрів України 13 липня 2016 року було прийнято розпорядження «Про запровадження реалізації пілотного проекту щодо державної реєстрації шлюбу», яке встановлює процедуру державної реєстрації шлюбу у скорочені строки за обраним заявниками місцем.

  Порядок державної реєстрації шлюбу в рамках пілотного проекту роз’яснює заступник начальника Головного територіального управління юстиції у Донецькій області з питань державної реєстрації Люцина Гудзенко. 

   Проект запроваджено в туристичних містах, а також у містах, які межують з тимчасово окупованими територіями, аби забезпечити їхніх жителів можливістю швидко, без необхідності їздити кілька разів, отримати легальні українські свідоцтва про шлюб. Сервіс «Шлюб за добу» дає можливість закоханим парам вільно розпоряджатися своїм часом та не залежати від строків.

   Так, у скорочені строки за обраним нареченими місцем, шлюб можна зареєструвати у містах Києві, Львові, Одесі, Херсоні, Маріуполі та Сєвєродонецьку.

   Щоб скористатися зазначеним сервісом реєстрації шлюбу, нареченим необхідно зробити декілька простих кроків:

-         звернутись до організатора державної реєстрації шлюбу, відомості про якого розміщені територіальним органом юстиції на офіційному сайті;

-         обрати дату та час для проведення державної реєстрації шлюбу;

-         укласти цивільно-правовий договір про надання послуги;

-         завітати на власне весілля.

   У місті Маріуполі Донецької області пілотний проект стартував 3 серпня 2016 року.

   В пілотному проекті приймають участь три відділи державної реєстрації актів цивільного стану міста Маріуполя:

-         Маріупольський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану;

-         Центральний районний у місті Маріуполі відділ державної реєстрації актів цивільного стану;

-         Приморський районний у місті Маріуполі відділ державної реєстрації актів цивільного стану. 

Організатором державної реєстрації шлюбу є Комунальна установа «Палац культури «Молодіжний» міста Маріуполя.

Палац культури  розташований за адресою: місто Маріуполь,вулиця Харлампієвська, 17/25.

Під час реалізації пілотного проекту спостерігається збільшення кількості зареєстрованих шлюбів у відділах державної реєстрації актів цивільного стану, які приймають участь у пілоті. Так, з серпня до листопада 2015 року цими відділами було зареєстровано 985 шлюбів, тоді як за цей же період 2016 року ними зареєстровано 1454 шлюби.

         Для державної реєстрації шлюбу у скорочені терміни до відділів державної реєстрації актів цивільного стану міста Маріуполя звертаються не тільки мешканці Донецької області, алей громадяни міст Києва, Харкова, Сум, Львова, Житомира, Дніпра, а також з Одеської, Харківської, Дніпропетровської, Миколаївської Запорізької, Хмельницької, Полтавської, Луганської областей та Автономної Республіки Крим.

         Також користуються цим сервісом і іноземці: шлюб зареєстрували громадяни Азербайджану, Узбекистану, Російської Федерації, Ізраїлю, Вірменії, Молдови, Німеччини, Румунії, Лівії, Аргентини та Судану.

В цілому по Україні скороченою процедурою реєстрації шлюбу скористалися у містах: Одесі – 744, Києві – 697, Маріуполі – 663, Сєвєродонецьку – 439, Львові -  394 та Херсоні – 46 пар наречених.

         Наречені повідомляють, що про пілотний проект вони  дізналися із засобів масової інформації та із задоволенням скористались такою нагодою, вдячні за можливість швидко, без перешкод укласти свій шлюб.

         Результати проведення пілотного проекту довели його ефективність та зацікавленість громадян в одержанні цієї послуги та підтверджують доцільність внесення змін до Сімейного кодексу України щодо лібералізації строків державної реєстрації шлюбу.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх