79. Стягнення аліментів на утримання неповнолітніх дітей залишається актуальним питанням в діяльності всіх відділів ДВС Донецької області

   МінЮст розробив законопроект #чужихдітейнебуває. З 6 лютого 2018 року вступив в законну силу Закон України від 07 грудня 2017 року № 234-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового порядку стягнення заборгованості зі сплати аліментів».

   Зміни зокрема стосуються злісних неплатників аліментів.За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, державний виконавець виносить постанови:

   1) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України;

   2) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами;

   3) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії

   4) про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві полювання – до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

   Постанови направляються до відповідних органів для виконання та не будуть скасовані поки платник аліментів не погасить заборгованість у повному обсязі.

   Також, введено новий вид адміністративного покарання – суспільно корисні роботи, виконавець складає протокол про адміністративне порушення.

   Наразі у відділах ДВС на виконанні перебуває 35 949 виконавчих проваджень вказаної категорії. 18 451 виконуються платниками аліментів (перебувають у бухгалтерії).

   Наприклад, якщо говорити про Костянтинівський міськрайонний відділ ДВС, то вони виконують близько 1355 виконавчих проваджень по стягненню аліментів.

   У зв’язку з введенням у дію вищевказаних покарань, вже є позитивні результати їх застосування. Наведу кілька прикладів по місту Костянтинівці та району.

  1.    Завдяки винесенню перелічених вище постанов, а також на ім’я боржника було складено протокол про адміністративне правопорушення, боржником сплачено (перераховано поштовим переказом) в рахунок погашення боргу по аліментам 13 834 грн.
  2.    Станом на 14.03.2018 року заборгованість по аліментам складала 27 085,90 грн. Винесені постанови вище перелічені постанови та складено протокол про адмін. правопорушення. Того ж дня від стягувача надійшла заява, що батьком борг сплачено у повному обсязі.

   На виконанні у Краматорському міському відділі ДВС перебувало виконавче провадження зі стягнення аліментів. Борг станом на 13.02.2018 складав 78 886,08 грн. Державним виконавцем накладено арешт на майно боржника та оголошено заборону на його відчуження. Також, були винесені вищевказані постанови. Крім того, відносно боржника було складено протокол про адміністративне правопорушення згідно з вимогами ст. 183позначка 1 Кодексу про адміністративні правопорушення. Боржником надано квитанцію про сплату боргу по аліментам у повному обсязі.

   Також, перебувало виконавче провадження зі стягнення аліментів, заборгованість за яким станом на 31.01.2018 складала 60336,25 грн. Накладено арешт на майно боржника,винесені вказані постанови про обмеження. Боржником сплачено 35000,00 грн.

   По виконавчому провадженню із стягнення аліментів,за яким борг станом на 01.03.2018 складав 88 837,75 грн., завдяки застосуванню державним виконавцем нововведень законодавства, накладенню арешту на майно, оголошенню у розшук автотранспортних засобів, призвело до затримання автомобіля боржника за допомогою системи «Відеоконтроль – Рубіж». Державним виконавцем здійснено опис та арешт авто, автотранспортний засіб вилучено та передано до штраф майданчику, для подальшої реалізації на електронних торгах у рахунок погашення заборгованості по аліментам. Крім того, відносно боржника було складено протокол про адміністративне правопорушення згідно з вимогами ст. 183позначка 1 Кодексу про адміністративні правопорушення.

   Наразі такі приклади можна привести по кожному відділу ДВС Донецької області.

   Слід відзначити, що такі новели у законодавстві діють.

   Крім того, звертаємо увагу, що за наявністю боргу з аліментів понад 6 місяців, батько не в праві надавати/забороняти дозвіл на виїзд дитині за кордон. Тобто, отримувач аліментів за своєю заявою отримує у державного виконавця відповідну довідку. Звертаю увагу, що така довідка дійсна 1 місяць.

   Актуальним та дієвим впливом на недобросовісних платників аліментів залишається накладення арешту на майна, а також оголошення у розшук транспортних засобів.

   З початку 2018 року по теперішній час сума стягнутих коштів за виконавчими документами про стягнення аліментів складає 21 221 124 грн.

   З них сума стягнутих коштів у зв’язку із застосуванням до боржників вище перелічених заходів – 835 180 грн. на користь 34 431 дітей.

 

 

 

Заступник начальника Управління – Начальник відділу організації та

контролю за виконанням рішень Управління державної виконавчої

служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області                                                

О.В. Бутко

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх