7. Запобігання протидії негативному впливу інформаційної пропаганди іноземних та вітчизняних ЗМІ

 У сучасних реаліях іноземні та вітчизняні засоби масової інформації (ЗМІ)  мають значний вплив на духовні процеси, що відбуваються у суспільстві. ЗМІ є одним з основних джерел інформації для населення, зважаючи на їх масовість і загальнодоступність. Це означає, що ЗМІ залучають громадян до інформаційних процесів, які відбуваються у суспільстві, формують національну свідомість, дають уявлення про найважливіші економічні, політичні, соціальні проблеми. Зважаючи на суспільну важливість вітчизняних та іноземних ЗМІ, в розвинутих суспільно-політичних системах панує ідея, що той, хто володіє засобами масової інформації, володіє громадською думкою.

Враховуючи сучасний суспільно-політичний стан в Україні, актуальним є активізація роботи ЗМІ щодо протидії негативному впливу інформаційної пропаганди та об’єднання українського  суспільства навколо ідей української державності шляхом збільшення кількості виховних, просвітницьких та роз’яснювальних заходів, а також виступів у ЗМІ з даної тематики.

            У контексті окресленої проблеми слід зазначити, що в умовах незалежної Української держави вітчизняні мас-медіа отримали на законодавчому рівні свободу слова і цензури, політичну і професійну незалежність від державної влади. Однак, варто зазначити, що відповідно до статті 3 Закону України «Про друковані засоби масової інформації  (пресу) в Україні», друковані засоби масової інформації в Україні не можуть бути використані для: закликів до захоплення влади,    насильницької    зміни конституційного ладу або територіальної цілісності України; пропаганди війни, насильства та жорстокості; розпалювання расової, національної, релігійної ворожнечі; розповсюдження   порнографії,   а   також  з  метою  вчинення терористичних  актів  та  інших кримінально караних діянь.

  Отже, іноземні і вітчизняні засоби масової інформації можуть мати як позитивне, так і негативне значення для української державності. Це означає, що засоби масової інформації можуть не лише консолідувати суспільство, а й відігравати деструктивну роль, підривати його соціально-психологічну стійкість шляхом створення і просування у масову свідомість негативних ціннісних образів. Тому суспільство й держава повинні постійно дбати про нейтралізацію регресивних тенденцій й мобілізовувати ресурсний потенціал ЗМІ для формування такої ціннісної системи, яка змогла б забезпечити духовну єдність суспільства.

 

Відділ систематизації законодавства,

правової роботи та правової освіти                                                                     управління реєстрації

нормативно-правових актів,

правової  роботи та правової освіти Головного територіального

управління юстиції у Донецькій області

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх