116. МІН’ЮСТ ПРЕЗЕНТУВАВ ПЕРШИЙ ВИПУСК ТЕЛЕПРОГРАМИ «Я МАЮ ПРАВО!»

    Міністерство юстиції України підготувало перший випуск програми «Я МАЮ ПРАВО!», яка транслюється в ефірі 5 каналу. Відеоматеріал створений за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який реалізується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром надання правової допомоги, та фінансується Урядом Канади.

    «Я МАЮ ПРАВО!» – загальнонаціональний правопросвітницький ТВ проект, спрямований на підвищення рівня правової обізнаності громадян.

Перший випуск програми присвячено темі аліментів. В програмі роз’яснюється, що потрібно робити, аби отримати аліменти.

Зокрема, у разі домовленостей між батьками потрібно закріпити їх у нотаріуса за допомогою угоди. Фахівець підготує договір  протягом одного дня. Документ повинен містити:

- права та обов’язки батьків;

- порядок сплати коштів на утримання дитини;

- місце проживання дитини.

     Якщо домовитися не вдалося – потрібно захищати права дитини в суді. Існує дві форми судового провадження — наказне та позовне.

Термін розгляду наказного провадження — 5 днів. Наказ не потребує встановлення місця перебування боржника, його неможна оскаржити, а за послугу потрібно сплатити гроші.

     Позовне провадження є безкоштовним, однак потребує встановлення місця перебування боржника. До слухання чекати близько місяця. Втім, таке рішення може оскаржуватися.

     Програма також ознайомлює глядачів з порядком обчислення  аліментів відповідно до діючого законодавства. Так, повідомляється, що аліменти не можуть бути меншими 50% прожиткового мінімуму. Для дітей до 6 років — це 1559 гривень у 2018 році. Для дітей 6-18 років – 1944 гривні у 2018 році. Водночас, аліменти не можуть перевищувати десяти прожиткових мінімумів. А це: для дітей до 6 років – 15590 гривень, для дітей 6-18 років – 19440 гривень.

     Захищай свої права разом з Мін’юстом!

 
Джерело: https://minjust.gov.ua/news/ministry/minyust-prezentuvav-pershiy-vipusk-teleprogrami-ya-mayu-pravo


 

Інформер: https://youtu.be/tqcdwJxgj0c


Програмаhttps://youtu.be/O1cHiElE1M8

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх