135. Закон «ЧужихДітейНеБуває» міф чи реальність?

   З початку 2018 року робота виконавців Донеччини проходить під гаслом дії Закону України #ЧужихДітейНеБуває.

Державні виконавці, разом з членами групи Міністерства юстиції України, утвореної безпосередньо з метою ліквідації заборгованості по аліментам, посилено працюють у цьому напрямку, аби забезпечити гідне існування кожної дитини.

   Чи дійсно «інструменти впливу» для недобросовісних батьків, запровадженні Законом#ЧужихДітеНеБуває діють на практиці? Ось і відповідь!

   На початок дії Закону, з урахуванням діючих на той час механізмів примусу (арешт майна, коштів, кримінальна відповідальність, заборона виїзду за кордон) виконавцями було стягнуто майже 15 мільйонів гривень на користь 28 704 діточок.

   Продемонструємо один із міфів, який чуємо практично щодня! У зв’язку із прийняттям нового Закону у «законослухняних» батьків з’явились багатотисячні борги, та ще й зі штрафами. Насправді багатотисячні борги з’явились у тих, хто роками не виконував рішення суду про стягнення аліментів. Тривалі роки тисячі батьків по Україні не виконували свої обов’язки лише тому, що можна було робити безкарно. Тепер, коли в руки виконавцям дали реальні важелі обчислення й стягнення заборгованості (тимчасове обмеження у праві керування, полювання, користування зброєю, а також спрощена процедура обмеження у праві виїзду за кордон (на теперішній час виконавцю не потрібно звертатись до суду, а лише винести відповідну постанову), штрафи, звільнення державних службовців з посад, адміністративна відповідальність, кримінальна відповідальність за ухилення від суспільно – корисних робіт), вони схаменулись. Багатотисячні борги, котрі накопичувалися роками, наразі погашаються у лічені дні.

   Мабуть найбільш смішний і безглуздий міф – передбачені законопроектом санкції призведуть до зменшення кількості українців, які бажають укласти шлюб та створити повноцінну родину. Навіть не знаю, яким чином це пов’язане. Єдине, що можу сказати, передбачені санкції забезпечать більш відповідальне ставлення до батьківства та інституту сім’ї.

   Отже, реальність! — завдяки таким важелям, тільки виконавцям Донеччини за 10 місяців 2018 року вдалось стягнути 165 211 315 млн. грн. для 37 922 дітей! А як результат сумісної роботи виконавців по України, ця цифра сягає 3,9 млрд. гривень!!!

   Як бачите, нове законодавство спрямоване на розвиток інституту відповідального батьківства та підтримку тих батьків, які сумлінно виконують свій батьківський обов’язок.

   Робота виконавців Донеччини триває! Якщо громадянин не хоче дбати про свою дитину, на захист маленьких українців стане держава і Закон!

  

 

Заступник начальника Управління – начальник відділу організації та контролю за виконанням рішень Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області Бутко Олексій Віталійович

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх