143. Як працює антирейдерська програма на Донеччині

   Рейдерські захоплення земель сільськогосподарського призначення чи зібраного врожаю, махінації з документами на землю – це жахливі явища, які наразі нерідко трапляються по всій Україні. З метою запобігання подібним випадкам вже понад рік в нашій державі реалізується антирейдерська програма, запроваджена Міністерством юстиції.

   Спеціаліст Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Донецькій області Какауліна Ольга інформує, що з метою досягнення поставленої мети на Донеччині працює оперативний штаб реагування на спроби рейдерських захоплень землі чи врожаю у складі представників облдержадміністрації, юстиції, Національної поліції, Держгеокадастру, аграрної асоціації та функціонують мобільні точки доступу до системи безоплатної правової допомоги, що виїжджають до сільської місцевості для надання населенню консультацій.

   Протягом минулого року згідно з графіками роботи мобільні групи у складі, зокрема, керівництва Донецької юстиції та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, здійснили виїзди до 54 населених пунктів, де проконсультували понад 400 громадян. Ось приклади питань, якими цікавилися селяни: порядок оформлення земельної ділянки, складання та розірвання договору оренди землі, способи убезпечення від агрорейдерства, державна реєстрація права власності на землю, прийняття спадщини у вигляді земельного паю та ін.

   Одним з головних завдань антирейдерської програми є попередження конфліктних ситуацій, які можуть мати місце при використанні земель сільськогосподарського призначення. Саме тому фахівцями Донецької юстиції активно проводиться роз’яснювальна робота в галузі земельного законодавства, як під час розгляду звернень громадян, суб’єктів господарювання, так і в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Міністерства юстиції «Я Маю Право!» через місцеві засоби масової інформації.

   Принагідно зазначаємо, що з метою отримання роз’яснень з питань державної реєстрації нерухомості та бізнесу, оскарження дій державних реєстраторів до Донецької юстиції можна надіслати звернення на поштову адресу: вул. Ярослава Мудрого, 39/3, м. Краматорськ чи спрямувати листа електронною поштою: neruhomist@dn.minjust.gov.ua.

   Для оперативного вирішення ситуацій, пов’язаних з користуванням земельними ділянками та захистом майнових прав, можна звернутися за допомогою до штабу за телефоном «гарячої» лінії Донецької юстиції (06264) 42481.

   Про виїзди мобільних груп до сільської місцевості, що надають безоплатну правову допомогу, можна дізнатися на офіційному веб-сайті Донецької юстиції http://justice-dn.gov.ua/.

   Тож уважно слідкуйте за графіком роботи мобільних точок доступу та не упустіть можливість отримати кваліфіковану допомогу від професіоналів у своєму населеному пункті.

   Сподіваємося, що завдяки добре організованій роботі по впровадженню антирейдерської програми, жителі Донеччини краще розумітимуться в земельних питаннях та знатимуть, як захистити своє право власності, до кого звернутися за отриманням правової допомоги в оформленні правовстановлюючих документів на земельні ділянки.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх