151. Функціонування Електронного суду

   В Україні наприкінці минулого року у місцевих та апеляційних судах було впроваджено експлуатацію підсистеми «Електронний суд» в тестовому режимі. Електронний суд має суттєві переваги. Ця система дозволить економити час і зусилля сторін та їхніх представників, призведе до зменшення інструментів для процесуальних диверсій, забезпечить оперативне інформування учасників процесу про перебіг справи.

   Якщо система запрацює на 100%, то подати позов, взяти участь у судовому засіданні, отримати судове рішення і навіть стежити за станом його виконання можна буде, не виходячи з дому, за допомогою свого комп’ютера або мобільного телефону. Єдине, що вам потрібно — мати електронний ключ та зареєструватися в системі.

   Закон зобов’язує адвокатів, нотаріусів, приватних виконавців, арбітражних керуючих, судових експертів, державні органи, органи місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання державного та комунального секторів економіки зареєструватися в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (далі — ЄСІТС). Реєстрація всіх інших суб’єктів є добровільною.

   З моменту реєстрації в системі всі судові рішення, повістки та інші документи учасник процесу отримуватиме на свою електронну пошту. При цьому аргумент «я не знав про судову справу», «рішення/повістку не отримував» вже не буде діяти.

Після реєстрації в підсистемі, користувач отримує доступ до електронного кабінету в Електронному суді. Електронний кабінет надаватиме доступ до  Електронного суду, сервісу пошуку Єдиного державного реєстру судових рішень (далі — Реєстр), моніторингу стадій розгляду судових справ, моніторингу судових засідань по справі (місце, дата і час), моніторингу нових рішень в Реєстрі, сервісів Мін’юсту. Частина цих можливостей вже реалізована, але розрізнено: на сайті судової влади (моніторинг судових засідань), сайті Реєстру, сайті Мін’юсту.

   Оскільки все працює в тестовому режимі, функціонал Електронного суду є дещо обмеженим. Проте є можливість використовувати такі розділи, як: «Повідомлення», «Вибране», «Мої справи», «Заяви», «Довіреності», «Статистика», «Кошик».

Наприклад, в розділі «Заяви» можна згенерувати заяви для подання їх до місцевих чи апеляційних судів у різних категоріях справ в рамках адміністративного, господарського, цивільного та кримінального судочинства.

Разом з тим, система пропонує шаблон змісту заяви до суду яку можна взяти за основу, заповнивши інформацію по суті вашої справи.

В кабінеті Електронного суду діє онлайн консультація за допомогою телефонного номеру або чат-боту, який відразу попереджає, що не на всі запитання має відповіді.

   Для учасників судового процесу система електронного судочинства може стати ефективним засобом для економії своїх сил, коштів та часу. Електронний суд надасть можливість подати заяву до суду без черги, ознайомитися зі справою, прослухати звукозапис засідання або взяти участь у процесі шляхом відеоконференції з будь-якої частини світу.

   Підсумовуючи викладене, підкреслимо — система «Електронний суд» є зручною, зрозумілою і доступною. І скористатися нею зможе кожен, хто має доступ до мережі Інтернет і мобільний телефон.

   Маєш правове питання? звертайся: (066)753-14-12, (06264)63274,
   e-mail: osvita@dn.minjust.gov.ua

Юстиція Донеччини відкрита для людей!

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх