159. SMS МАЯК : КОНТРОЛЬ ЗА ВАШИМ НЕРУХОМИМ МАЙНОМ

   Про можливість швидкого і безоплатного захисту  прав у сфері державної реєстрації нерухомого майна та  бізнесу, а також про всі необхідні дії, які для цього треба вчинити, інформує заступник начальника відділу  розгляду звернень та забезпечення діяльності комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Донецькій області Цибанєва Анжеліка.

   При Головному територіальному управлінні юстиції у Донецькій області створено Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації (далі-Комісія) до компетенції якої належить розгляд скарг:
     — на рішення (крім рішення про державну реєстрацію прав), дії або бездіяльність державного реєстратора;

    — на рішення (крім рішення, згідно з яким проведено реєстраційну дію), дії або бездіяльність державного реєстратора;

   — на дії або бездіяльність суб’єктів державної реєстрації. Комісія є постійно діючим колегіальним органом, що в межах повноважень забезпечує розгляд скарг у сфері державної реєстрації.

   Так, особа, яка вважає, що її права порушено, має право звернутись зі скаргою до Головного територіального управління юстиції у Донецькій області для оскарження рішень (крім рішень про державну реєстрацію прав), дій або бездіяльності державного реєстратора чи суб’єкта державної реєстрації.

   Вимоги до оформлення скарги чітко визначені законодавством, а саме: скарга повинна подаватись у письмовій формі та має містити наступні реквізити:

   — повне найменування (ім’я) скаржника, його місце проживання чи перебування (для фізичних осіб) або місцезнаходження (для юридичних осіб), а також найменування (ім’я) представника скаржника, якщо скарга подається представником;

   — реквізити рішення державного реєстратора, яке оскаржується;

   — зміст оскаржуваного рішення, дій чи бездіяльності та норми законодавства, які порушено, на думку скаржника;

   — викладення обставин, якими скаржник обґрунтовує свої вимоги;

   — відомості про наявність чи відсутність судового спору з порушеного у скарзі питання, що може мати наслідком скасування оскаржуваного рішення державного реєстратора та/або внесення відомостей до Державного реєстру прав;

   — підпис скаржника або його представника із зазначенням дати складання скарги.

   Скарга на рішення про державну реєстрацію прав розглядається в порядку, визначеному Законом, виключно за умови, що вона подана особою, яка може підтвердити факт порушення її прав в результаті прийняття такого рішення, та має містити відомості про бажання скаржника та/або його представника взяти участь у розгляді відповідної скарги по суті, обрати спосіб, в який скаржник бажає отримати повідомлення про зазначений розгляд.

   Загальний термін розгляду скарги визначено Законом України «Про звернення громадян».

Розгляд скарг на рішення, дії або бездіяльність державних реєстраторів Міністерством юстиції України та його територіальними органами є безоплатними.

   За результатом розгляду скарги, Комісія на підставі висновків приймає мотивоване рішення про задоволення скарги або про відмову в її задоволенні з підстав, передбачених чинним законодавством, у формі наказу. 

   До того ж слід зауважити, у разі незгоди з прийнятим рішенням Комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, скаржник має право на його оскарження безпосередньо до Міністерства юстиції України  протягом 15 календарних днів з дня прийняття рішення, що оскаржується, або з дня, коли особа дізналася чи могла дізнатися про порушення її прав відповідною дією чи бездіяльністю.

   Скаргу можливо подати до Головного  територіального управління юстиції у Донецькій області за адресою: вул. Ярослава Мудрого, 39/3, м. Краматорськ, Донецька область, 84301 або на електронну адресу: info@dn.minjust.gov.ua

 

 

 

Відділ розгляду звернень та забезпечення діяльності
комісії з питань розгляду скарг у сфері державної
реєстрації Управління державної реєстрації Головного
територіального управління юстиції у Донецькій області

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх