31. Реформа системи реєстрації бізнесу та нерухомості

У 2016 році відбулася запроваджена Міністерством юстиції України реформа системи реєстрації бізнесу та нерухомості.

Так, 30 квітня 2016 року завершився перехідний період для децентралізації владних повноважень у сферах державної реєстрації нерухомості та бізнесу й передачі їх на місця. Отже, з 01 травня 2016 року припинено надання адміністративних послуг територіальними органами юстиції, які ліквідовані як юридичні особи публічного права.

Натомість згідно із законодавчими змінами з’явилися незалежні від Міністерства юстиції реєстратори. Так, суб’єктами державної реєстрації (окрім реєстрації політичних партій та інших громадських формувань) визначено:

  • виконавчі органи сільських, селищних та міських рад;
  •  Київська та Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації;
  • нотаріуси;
  • а також юридичні особи публічного права за умови їх акредитації в установленому порядку.

На території Донецької області повноваження у сферах державної реєстрації нерухомості та бізнесу здійснює 31 суб’єкт державної реєстрації (окрім приватних та державних нотаріусів) з них: 12 районних державних адміністрацій, 15 виконавчих органів міських рад (міст обласного значення), 3 виконавчих органа сільських, селищних, міських (крім міст обласного значення) рад, які прийняли рішення про здійснення вказаних повноважень та забезпечили роботу державних реєстраторів у своїх громадах та 1 акредитований суб’єкт державної реєстрації. А також функції реєстраторів виконують 76 державних нотаріусів та 126 приватних нотаріусів. Перелік, вказаних суб’єктів державної реєстрації можна переглянути на офіційному                веб — сайті Головного територіального управління юстиції у Донецькій області.

Разом із повноваженнями на місця були передані й кошти, які громадяни сплачували до державного бюджету, реєструючи свою власність чи бізнес. Відтак, відсоток від надання адміністративних послуг надходить безпосередньо до місцевих бюджетів, що дає можливість громаді використовувати їх на власні потреби.

Третій рік поспіль важливий внесок у зростанні рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business 2017, який щорічно складають експерти Світового банку, завдяки реформам, які запроваджує Міністерство юстиції, Україна піднялася на 3 позиції та посіла 80 сходинку.

Також, завдяки прийнятому Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань» Україна змогла піднятися за показником «Реєстрація бізнесу» одразу на 10 сходинок – з 30 на 20 місце.

Підсумовуючи вищевикладене, завдяки успішної реалізації реформи системи державної реєстрації бізнесу та нерухомості Міністерству юстиції України вдалось подолати корупційну складову процесу, покращити рівень надання адміністративних послуг, забезпечити його відкритість та прозорість, ефективність та доступність для громадян.

 

Управління державної реєстрації

Головного територіального управління

юстиції у Донецькій області

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх