35. Створено Єдиний реєстр боржників

З жовтня минулого року примусове виконання судових рішень здійснюється за правилами нового Закону України «Про виконавче провадження». 5 січня 2017 року набули чинності вимоги цього Закону щодо створення в нашій країні реєстру боржників. Як впроваджується такий реєстр, хто зможе ним скористатись? Відповіді на наші запитання надала в.о. начальника Головного територіального управління юстиції у Донецькій області Олена Павлова.

 

Що таке єдиний реєстр боржників і як він створюється?

Взагалі кожен єдиний реєстр можна визначити як електронну базу даних, що містить відповідну інформацію. Наші читачі вже мали нагоду скористатись, наприклад, Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, в якому зібрана вся інформація, що підтверджує наявність у нас прав на об’єкти нерухомості: квартири, будинки, тощо. Тепер настав час створити єдину електронну базу даних про боржників. До реєстру вносяться відомості  про громадян і підприємства, які відповідно до рішень суду або постанов інших органів визнані боржниками і відносно яких відкрите виконавче провадження. Норми Закону «Про виконавче провадження» вимагають, щоб виконавець одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження  вніс до вказаного реєстру відомості про  боржників, які мають зобов’язання перед фізичними чи юридичними особами. Таким чином інформація про невиконані майнові зобов’язання боржників повинна оприлюднюватись в режимі реального часу і запобігати відчуженню боржниками свого майна, на яке можливо звернути стягнення в процесі виконавчого провадження.

 

З якого часу починається наповнення реєстру?

В Єдиному реєстрі боржників міститься інформація про боржників за виконавчими провадженнями, які знаходяться в роботі у відділах державної виконавчої служби. Якщо такі провадження починались до введення реєстру, але не закінчені до січня поточного року, то інформація про боржників все рівно перенесена до реєстру.

 

Які відомості про боржників будуть внесені до реєстру?

Єдиний реєстр боржників містить відомості про прізвище, ім’я, по батькові, дату народження боржника – фізичної особи, а для юридичної особи – її найменування та ідентифікаційний код. Далі вносяться відомості про орган або посадову особу, яка видала виконавчий документ, про відділ державної виконавчої служби або приватного виконавця, які цей документ виконують, засоби зв’язку з ними. Зазначається номер виконавчого провадження та категорія стягнення, наприклад, штраф, аліменти тощо.

  

Існують боржники, відомості про яких не потраплять до реєстру?

Так, законом визначено, що не підлягають внесенню до Реєстру відомості про боржників -  державних органів, органів місцевого самоврядування та боржників за рішенням немайнового характеру.

 

До речі всі батьки дітей, кого суд зобов’яже сплачувати аліменти після 5 січня поточного року, будуть внесені до реєстру боржників?

Ні, не всі. Відомості про боржників, які не мають заборгованості по сплаті аліментів, не вносяться до реєстру. Якщо ж боржник не сплачує аліменти у встановленому судом розмірі і заборгованість перевищує суму платежів за три місяці, відомості про такого платника аліментів потрапляють до реєстру. Провести відповідні дії є обов’язком, а не правом виконавця.

 

Припустимо, що особа внесена до реєстру боржників. Які негативні наслідки можуть для нього наступити?

   Якщо боржнику по виконавчому провадженню необхідно розпорядитись належним йому майном, наприклад продати квартиру, він не зможе у нотаріуса посвідчити такий договір купівлі-продажу.

За приписами законодавства нотаріулс, до якого з метою вчинення договору щодо відчуження у будь-який спосіб майна, наприклад, договору купівлі-продажу квартири, звернувся боржник, внесений до Єдиного реєстру боржників, відмовить у державній реєстрації такого договору.

Крім того, нотаріус зобов’язаний повідомити відповідний відділ державної виконавчої служби або приватного виконавця про майно, щодо відчуження якого звернувся боржник.

 

На яких підставах відбувається виключення боржника із реєстру?

Зрозуміло, що виконання боржником в повному обсязі рішення суду або іншого органу, призводить до закінчення виконавчого провадження. Винесення відповідної постанови державним виконавцем супроводжуються одночасним виключенням із реєстру відомостей про боржника.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх