93. Хто може заснувати громадське об’єднання в Україні

Право громадян на свободу об’єднання для здійснення й захисту своїх прав і свобод та задоволення інтересів є невід’ємним правом людини, що гарантується Конституцією і законодавством України. Головний спеціаліст Головного територіального управління юстиції у Донецькій області Дар’я Нестеренко консультує, хто може бути засновником громадського об’єднання:

Законодавством визначені деякі вимоги щодо осіб, які можуть заснувати громадське об’єднання, але спочатку необхідно розібратись, що таке «громадське об’єднання».

Громадським об’єднанням є добровільне об’єднання фізичних осіб та/або юридичних осіб приватного права для здійснення та захисту прав і свобод, задоволення суспільних, зокрема економічних, соціальних, культурних, екологічних, та інших інтересів.

Громадське об’єднання за організаційно-правовою формою утворюється як громадська організація (засновниками та членами можуть бути виключно фізичні особи) або громадська спілка (засновниками якої є юридичні особи, а членами можуть бути юридичні та фізичні особи). 

Важливим є також вік та статус засновників. Так, засновниками громадської організації можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 18 років, а молодіжної та дитячої громадської організації — 14 років. При цьому засновником громадської організації не може бути особа, яку визнано судом недієздатною.

Заснувати громадську спілку можуть юридичні особи приватного права, у тому числі громадські об’єднання зі статусом юридичної особи.

Однак засновниками громадської спілки не можуть бути:

- політичні партії;

- юридичні особи, щодо яких прийнято рішення щодо їх припинення або які перебувають у процесі припинення;

- юридичні особи приватного права, єдиним засновником яких є одна і та сама особа;

- юридична особа приватного права, якщо засновник (власник істотної участі) цієї юридичної особи внесений до переліку осіб, пов’язаних зі здійсненням терористичної діяльності, або щодо яких застосовано міжнародні санкції.

Для заснування громадського об’єднання в Україні достатньо двох засновників, але не варто засмучуватись, якщо Вам не вдалось бути в їх числі, адже повноваження засновників закінчуються після державної реєстрації громадського об’єднання в установленому законом порядку, і змінити відомості щодо них не буде можливим.

Якщо засновники втрачають свої повноваження, хто ж може бути членом громадського об’єднання?

Згідно із законодавством членами (учасниками) громадської організації, крім молодіжної та дитячої, можуть бути особи, які досягли 14 років. Вік членів молодіжної, дитячої організації визначається її статутом у межах, встановлених законом, а саме: молодіжні громадські організації об’єднують осіб віком від 14 до 35 років, дитячі – вікомвід 6 до 18 років. При цьому вступ неповнолітніх віком до 10 років до дитячих громадських організацій здійснюється за письмовою згодою батьків, усиновителів, опікунів або піклувальників.

Варто акцентувати увагу на певних вимогах. Особи старшого віку можуть бути членами молодіжних та дитячих громадських організацій за умови, якщо їх кількість у цих організаціях не перевищує 10 відсотків загальної кількості членів; у складі виборних органів таких організацій кількість осіб старшого віку не може перевищувати третину членів виборних органів. 

Членами (учасниками) громадської спілки можуть бути юридичні особи приватного права, у тому числі громадські об’єднання зі статусом юридичної особи, фізичні особи, які досягли 18 років та не визнані судом недієздатними.

Отже, реалізовуйтесвій внутрішній потенціал та право на об’єднання, щоє важливими кроками на шляху до побудови демократичноїтаправовоїдержави. 

 

В обласній юстиції працює безкоштовна «гаряча лінія», яка надає консультації з питань реєстрації громадських організацій:(06264) 4 25 00, (06264) 1 74 46. На нашому веб-сайті можна отримати зразки необхідних документів, звертайтесь.   Юстиція відкрита для людей!

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

вверх